Dit vind ik het moeilijkste aan mijn christen-zijn:
Als je wilt reageren op deze stelling dan kan dit bij het berichtje met de naam: Stelling week 23/24
Mark Boerman

Maandag,
15 juni 2009

Mark Boerman

Je leest de Bijbel, of misschien niet meer. Je kent de Bijbel misschien wel helemaal en bent overgegaan op andere boeken die ook boeiend zijn. De Bijbel is hét boek voor de christenen. Er staat alles in beschreven wat van betekenis is voor het leven.

Nu heb ik heel wat uren zitten discussiëren over de Bijbel. Iedereen heeft weer een ander beeld bij wat er in staat geschreven, wat vaak resulteert in eindeloze discussies over onderwerpen waar het vaak, in de kern, helemaal niet om gaat. Ik ben er daarom ook maar mee gestopt ze te voeren.

Soms dan komt bij mij de vraag naar boven: Wat als God meer is dan de Bijbel? Wat als de Bijbel niet alles is van wie God is? Dat het een gedeelde waarheid is? Waar slaan al die discussies dan op, die alleen op de Bijbel gebaseerd zijn?

Ja rustig… het is slechts een vraag. Misschien is het een vraag die je in je hoofd al beantwoord hebt, maar laat hem eens zinken. Dat God bijvoorbeeld verder kijkt als dat of je in Hem gelooft, voor hem wilt leven. Dat Hij ook mensen die Jezus niet hebben aangenomen in de hemel toelaat.

Als we kijken naar de Bijbel waarin staat beschreven: Jezus is dé weg, dé waarheid,  zijn we als christenen geneigd te zeggen dat het de enige weg is. Als je Jezus niet aanneemt beland je in de hel. Maar is dat zo? En wie zijn wij om daarover te oordelen dan?

Christenen, misschien wel het meest bijdehante volk wat er bestaat. Ze zeggen vaak dat ze het weten, en anderen doen het vaak alleen maar minder goed of zelfs fout. Terwijl ik mij de laatste tijd besef hoe weinig ik eigenlijk Echt weet. Maar hoe moeilijk is het om dat tegen niet-christenen te zeggen: Ik weet ook heel weinig. Nee we vertellen alles en zijn er vaak van overtuigd dat het allemaal klopt als een bus.

Moet je nagaan wat dit voor een effect zou hebben op gesprekken die je hebt met niet-christenen. Dat je durft te zeggen dat je niet alles weet. Zou dit niet heel anders overkomen op deze mensen, als dat je zegt alles te weten en DE weg hebt gevonden?

Groeten, Mark

tell-a-friendTell-a-friend

Tell-a-friend

Annuleren


Annuleren

Laat een reactie achter

Naam:
Reactie:
Typ hier 'vergeving':

Reacties (3)

Reactie van Pieter

- hoi Mark,

eerste drie alineaŽs, goed punt. Ik las dat ook in een andere blog van één van jullie, uit het eerste halfjaar, God en zijn volk (dus dat hij echt een keus heeft gemaakt voor Israel), het blijft een fascinerend verhaal. Je kunt er met je verstand niet bij inderdaad. Ik denk dat mensen bijvoorbeeld uit Iran, die onder een bepaald regime zijn opgegroeid en minder kans hebben gehad het evangelie te hebben gehoord, misschien weer lichter worden geoordeeld dan mensen bijvoorbeeld uit het Westen. Aan de andere kant, dat is ook al door iemand eerder genoemd, staat in de Romeinenbrief (Romeinen 1 vers 19) natuurlijk wel dat ieder mens door de schepping en zijn geweten een ŽkansŽ hebben. Dat zei ik wel tegen mijn zusje, die het onrechtvaardig vond dat bijvoorbeeld Indianen misschien wel nooit van Hem hadden gehoord. MAAR, ik weet niet welke švariabelenš daarvoor suitable zijn.
Om rustig te blijven heb ik vandaag een stuk gewandeld, gelopen, van de blog raakte ik niet zo in paniek, nog niet,kan nog komen. Ja, dat Jezus zegt dat Hij de weg, de waarheid en het leven is, dat vind ik eigenlijk 鎎en van de sterkste puinten uit de bijbel. De arrogantie fascineert me wel. De harten van mensen zijn daarbij een sterk filter, dat zal iedereen met me eens zijn, hoe valt het zaad. Daar heeft opvoeding en karakterweer mee te maken, maar ook een stukje ŽtoevalŽ. De één staat weer meer open voor toeval dan anderen, anderen worden juist weer meer op grond van rationele gronden overtuigd, zoals bijvoorbeeld CS LEwis, door iemand anders ook wel aangehaald, die wat fenomenale boeken heeft geschreven met een itelectuele benadering, zonder te ontoegankelijk te zijn. Onversneden christendom staat voor mij bovenaan, maar ook de grote scheiding (snik) vind ikop een rustige manier heel overtuigend.

maandag, 15 juni 2009 - 20:48
Reactie van Lucien

Mark

Ik ben het compleet met de gedachte eens van dit stukje. Het is waar als je zegt dat Jezus DE waarheid is, en mensen vragen "Waarom?" - niet uit arrogantie of hoogmoed, maar uit nieuwsgierigheid - dat ik ze daar nooit een antwoord op heb kunnen geven. Als het christendom echt de waarheid is, waarom stappen de meest oprechte mensen dan weg van die godsdienst? Waarom zijn er dan mensen die een bijnadoodervaring hebben gehad - of menen te hebben gehad - die zeggen dat God niet bestaat, maar dat er iets anders is? Waarom zijn er dan nog steeds mensen die niet van Jezus gehoord hebben? Waarom zijn er mensen die, gewoon omdat ze niet slim genoeg zijn, over het geloof diepgaand kunnen nadenken? De waarheid over dit leven kan niet iets heel complex en lastigs zijn, anders zouden minder intilligente mensen het nooit kunnen begrijpen. Naar mijn mening is de hele bijbel terug te voeren op één principe: dat van naasteliefde. Dat kan namelijk iedereen begrijpen. Dat is van alle tijden, verschillende godsdiensten en culturen. Mensen weten niet of God bestaat en welke God dat dan wel niet is. Dit ontkennen schenkt geen heiligheid.

Voor mij waren dit een aantal redenen om het geloof af te vallen.

dinsdag, 16 juni 2009 - 17:25
Reactie van Me

Hallo,
Even over het goede dat Jezus DE weg en waarheid is enzo.
Ik vind dat je ver gaat door te suggeren dat Jezus misschien niet de enige weg is.
Er mag dan staan dat Jezus DE weg is (en jullie kunnen daarop suggeren dat er mogelijke andere waarheden zijn). Maar in het tweede deel van het vers staat toch echt: NIEMAND komt tot de Vader dan door Mij. En dat is nou net waar we Jezus voor 'nodig' hebben.
Daarbij moet volgens mij dan ook je suggeren dat er meerdere wegen tot God zijn, ophouden.

Wij als mensen moeten nog steeds goed en kritisch nadenken, maar pas wel op dat je daarmee niet tegen de waarheid van Gods woord ingaat. Want volgens mij is de Bijbel nog steeds Gods woord en heel duidelijk.
En mee eens God is meer dan zijn Woord, maar daarmee is Hij niet anders dan wat ook in de Bijbel vernoemd wordt. Volgens mij leer je wie God is (ook naast zijn woord) kennen door de ervaring met hem te leven,in plaats van te suggeren over van alles en nog wat.
Tot zover

dinsdag, 16 juni 2009 - 21:59