Vakantieperiode

We hebben er voor gekozen om in deze vakanieperiode twee blogs per week te schrijven in plaats van drie. Vanaf 30 juli tot aan één september kun je elke maandag en donderdag een blog lezen, met natuurlijk nog een gastblogger op de zondag. Vanaf één september gaat voor ons het nieuwe seizoen in en zijn er weer drie blogs per week te lezen.

We wensen iedereen nog een fijne vakantie toe!

Rob, Mark & Mark

Hoe denk jij over seks voor het huwelijk?
Als je op deze stelling wilt reageren dan kan dit bij de post 'Stelling week 31/33' Voel je vrij om dat te doen...
Victor Dupon

Maandag,
4 februari 2008

Victor Dupon

Afgelopen zaterdag was ik met een stel vrienden naar de bioscoop geweest. Cloverfield was de film die wij bekeken. Het ging over de strijd tegen een gigantisch monster dat heel New York aan diggelen legde. De film had eigenlijk weinig inhoud en was met 85 minuten een korte film.

Vanwege de korte speeltijd van de film hadden we even het carnaval spektakel bekeken. De mensen gingen echt helemaal uit hun dak met de daarbij passende muziek en de nodige liters bier. Velen waren verkleed en hadden de grootste schik. Best grappig om zo even te zien hoe die mensen verkleed zijn. Toch vraag ik me af hoeveel mensen het feestje werkelijk na kunnen vertellen vanwege het overmatige alcohol gebruik. Misschien was voor enkelen dit feest ook al na 85 minuten voorbij... en had het weinig inhoud, zoals de film…

Ze vieren feest met lieren en harpen, met tamboerijnen en schalmeien, ze geven zich over aan de drank, maar trekken zich van de Heer niets aan; ze hebben geen oog voor wat hij doet…(Jesaja 5:12)

Die zelfde avond was een deel van onze vriendengroep opgesplitst, sommigen vonden het na de bios en het carnaval bekijken (rond 12 uur) wel oké en gingen naar huis. Samen met 3 vrienden bleef ik over en gingen we naar het jazz café in Zwolle. Sinds lange tijd heb ik echt genoten van uitgaan. De reden: Ik was in goed gezelschap van christenvrienden. Goede gesprekken, lachen, elkaar leren kennen, drinken met mate etc. Genieten…

Altijd had ik wat een vertekend beeld van uitgaan, vooral omdat ik destijds met niet christenen uitging en daar grenzen niet echt bekend zijn. Ik deed eigenlijk dingen die ik uit mezelf niet zou doen (groepgedrag etc.) "Waarmee je omgaat, word je mee besmet" Over het algemeen zeer herkenbaar.

Maar vergis u niet: slecht gezelschap bederft goede zeden. (1 cor.15: 33) Lees eens de post: “Goede of slechte vrienden”

Ik ben blij dat ik weet hoe het ook kan en weet zeker dat het voor herhaling vatbaar is. Blij dat ik kan genieten zonder dingen te doen die ik liever niet wil. Blij dat ik mij in goed gezelschap bevond.

Bevind jij je ook in goed gezelschap? Mis jij het ook niet? Ik geloof dat je God om goed gezelschap mag bidden, omdat ik zeker weet dat God je dat ook wil geven. (Laat ondertussen je licht schijnen bij niet-christen vrienden…)

Jezus zegt: Is er iemand onder jullie die zijn kind, als het om een brood vraagt, een steen zou geven? Of een slang, als het om een vis vraagt? Als jullie dus, ook al zijn jullie slecht, je kinderen al goede gaven schenken, hoeveel te meer zal jullie Vader in de hemel dan het goede geven aan wie hem daarom vragen.  (Matteüs7:9-11)

Groeten, Victor

tell-a-friendTell-a-friend

Tell-a-friend

Annuleren


Annuleren

Laat een reactie achter

Naam:
Reactie:
Typ hier 'geloof':

Reacties (6)

Reactie van Rudy Kinds

Hoi Victor,

Je zet in jouw artikel toch even een ietwat vertekend beeld van de carnaval neer. De carnaval is absoluut niet alleen maar je eigen tot de hals toe volgooien met drank. Ik word namelijk moe van het volk afkomstig van boven de Maas dat af komt en dat na één dag al mag logeren in het hotel van het ministerie van binnenlandse zaken.

In het echte carnaval wordt er een innige binding met de Kerk onderhouden; in de narrenrijken worden in drie dagen alle publieke machten "buiten spel" gezet behalve de kerkelijke autoriteit. Met de carnaval gaat het om drie dagen uitbundig te feesten en alle "vleesvorraden" te consumeren voordat men zich in veertig dagen vasten op het komend paasmysterie gaat voorbereiden.

En met de carnaval mag er sjpas gemaakt worden en mag er drie dagen (in de praktijk zijn dit er 5 á 6) het leven met de nodige sjwoeng en korrels zout genomen worden. Daarom dat met de carnaval men zich verkleed en juist in deze periode bÌtteredners festivals en vasteloaves leedjeskoncoursen gehouden worden. Juist daarom dat in deze periode zaatte hermeniekes volop de cafe's en de pleinen van de dorpen en steden aflopen om een stuk sjtimmung te verzorgen in het feestgedruis. Juist daarom dat men in deze periode in de carnavalsoptochten de realiteit van alle dag op ludieke wijze op de korrel neemt.

Dat is op veel plaatsen op zondagochtend ook te merken met de carnavalsmis. De zondagse eucharistie viering staat dan in het teken van de canaval met inderdaad de lokale (stads)carnavalsvereniging inclusief raad van elf en stadsprins in de kerk. Met ondersteuning van de lokale harmonie en fanfare korpsen én kerkelijke zangkoren en dichters die nog leuke geidchten voordragen op plaatsen in de liturgie die dat toelaten; al met al een heel feestelijke eucharistie viering zonder ook maar één moment de waardigheid van het Sacrament van Jezus zelf en het Woord aan te tasten.

Enkele anekdoten uit mijn eigen parochie rond de carnaval en de verbondenheid met de Kerk zijn deze:
- de nieuw gekozen stadsprins gaat eerst bij de pastoor op audientie voordat zijn uitverkiezing door de president van de carnavalsvereniging bekrachtigd wordt.
- De stadsprins gaat pas ná de prinsenproclamatie (meestal in de periode tussen 11 november en de advent) op bezoek bij de burgemeester en wethouders.
- Met de grote optocht is er op de ere tribune altijd naast de civiele autoriteiten een prominente plaats gereserveerd voor de parochie clerici.
- Tijdens de Mis van afgelopen zondag riep de stadsprins de parochianen tevens op komende woensdag wederom naar de kerk te komen om tijdens de liturgieviering van as-woensdag het askruis op te halen.

Helaas voor mij moet ik mij ambtshalve op moment van schrijven weer in de landsregio boven de Maas bevinden waar carnaval afgedaan wordt als "iets" als een ordinaire drinkgelag en men zich afvraagt: "moet dat nou allemaal?"

Maar goed,
carnaval: ALAAF!!!
gebedsbroeders: ALAAF!!!
goede gezelschappen: ALAAF!!!

maandag, 4 februari 2008 - 23:24
Reactie van Reint

Dag Rudy, leuke reactie die weergeeft de relatie tussen kerk en carnaval. Misschien onder de maasgrens een prachtig fenomeen dat de mensen bepaalt bij God... Hoe dat helemaal zit weet ik nog steeds niet, maar je zegt dat het een reden heeft dat iedereen zich even als malle mag verkleden en de vooraden bier en gehaktballen (vleesvooraden klinkt mooi, maar ik neem aan dat het niet alleen vlees is) achterover kan knikkeren..het mag even voor het vasten begint. Maar boven de maasgrens zie ik weinig 'religie' in het feest. Ik vind de bijbeltekst van Victor erg treffend en ook voor de gevestigde orde om over na te denken(Jesaja 5:12). Je beschrijving is mooi en het is het misschien waard om tijdens carnaval eens een kijkje te wagen onder de maasgrens. En ja het zal op veel plekken erg gezellig zijn en een uiting van 'genieten van het leven' (vind dat ook echt wel wat hebben hoot). Maar op teveel plekken is carnaval gewoon een mooie happening om eens flink uit de ban te springen...dat moet je toch toegeven? Niet alleen boven de maasgrens..

woensdag, 6 februari 2008 - 09:34
Reactie van Reint

"Van oudsher was carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de 40 dagen vasten, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke. Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven" Er staat weing over veel drinken...

"Waarschijnlijk bestond het feest al langer dan de christelijke traditie, en heeft de kerk het gemakkelijker gevonden het heidense Carnaval in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen." Hmm...

Ik moet maar niet meer wikipedia checken...zal het wel helemaal fout hebben ;)

woensdag, 6 februari 2008 - 09:39
Reactie van Victor

Heey,

Ik vind het leuk intressant om deze discussie te lezen. Daardoor weet ik nu ook meer van carnaval af. Ik geloof ook dat het feest van oorsprong goede bedoelingen had, maar het carnaval van tegenwoordig heeft over het algemeen een negatief imago. Kzou graag is met een prins carnaval willen praten waarvoor hij het nou echt doet.

@ Rudy

Alle prinsen moeten dus katholiek zijn? Is dat een voorwaarde?

Groeten Victor

woensdag, 6 februari 2008 - 18:06
Reactie van Rudy Kinds

Carnaval is in principe een feest voor iedereen, hoewel het feest voor het grootste gedeelte in de als katholiek bekend staande gedeelten van het land geviers wordt. In de regio's waar in het verleden de katholieke kerk verworpen is met al haar tradities, is ook het carnaval verworpen. Dat resulteert bijna automatisch dat statistisch gezien de meeste prinsen op zijn minst ergens in de archieven van de katholieke kerk terug te vinden zullen zijn.

Voor de rest is de invulling van het profiel van de carnavalsprins per carnavalsvereniging verschillend. Ook de mate van kerkbetrokkenheid verschilt per vereniging en per parochie. En zelfs in de pariochies is er veel aan gelegen hoe de locale pastoor een en ander ingevuld wilt hebben.

Bij carnaval geldt dus absoluut geen heilig moeten: er geldt vooral het in stand houden van een lokaal bepaalde traditie traditie.

Groetjes!!

donderdag, 7 februari 2008 - 16:02
Reactie van Victor

He Rudy,

Bedankt voor je uitleg. Is interessant/leuk om te weten! Ik heb ook een jongen bij mij in de klas wiens vader prins carnval is in de stad Zwolle. Hij was ook katholiek...Hij wist niet of het een voorwaarde was om kath. te zijn. Het blijkt dus te verschillen zie ik in je antwoord. Duidelijk.

Groeten Victor

donderdag, 7 februari 2008 - 22:18